UG SRCE-HERC-"Park prijateljstva Bajvati"

UG SRCE-HERC-"Park prijateljstva Bajvati"

srce.hercppbajvati@gmail.com

UG SRCE-HERC-"Park prijateljstva Bajvati"

Domaće Udruženje

Organizacija civilnog društva

Aktivizam/volonterizam, Ekologija, Humanitarne aktivnosti, Kultura i umjetnost, Rad sa mladima i djecom, Sport i kultura,

16/06/2021

Zavidovići, Bajvati bb

ID 4219118520005

Adresa Organizacije

Zavidovići

Bajvati bb

72220

Kontakt podaci

+387 61422523

srce.hercppbajvati@gmail.com

www.bajvati.ba

HERC-"Park prijateljstva Bajvati"

Kontakt osobe

Almir Buljubašić

Predsjednik udruženje

Mirsad Fazlić

Predsjednik skupštine udruženja

Opis

Osnovni ciljevi i djelatnosti Udruženja su: Vodi brigu o unapređenju i razvoju sporta, fizičke kulture i rekreacije, te da na zakonu predviđenim propisima iz oblasti sporta i fizičke kulture i ugovora o organizaciji, udruživanju i finansiranju sportskih klubova u asocijacijama BiH vodi profesionalnu sportsku djelatnost, radi uspješnog izvršenja postavljenih zadataka, Kulturno-historijski rad i održavanje objekata od tog značaja, Planinarenje i obilazak prirodnih resursa sa motornim vozilima, AIRSOFT takmičenja i vježbanja u prirodnom okruženju, ZIP LAJN rad sa gostima i njihova obuka za isto, PAINTBALL obuka, vježbaje i takmičenje, Rad na prikupljanju oruđa za vanjski muzej i njegovo održavanje u cilju historijskog značaja obuke mladih, Rad sa mladima i poticanje na treninge u cilju vođenja zdravog života, Pružanje pomoći građanima u cilju poboljšanja fizičke kondicije, Organiziranje kampova (ljetni-zimski) u prirodi i sudjelovanje na takmičenjima, Unapređenje stručnog rada u klubu (sportskih stručnjaka i stručnjaka u svim sportovima), Podsticanje rada svojih članova dodjeljivanjem nagrada i priznanja za izuzetne sportske rezultate u ovoj oblasti, Saradnja sa nadležnim organima i organizacijama u Bosni i Hercegovini, Organiziranje tribina, seminara, sportsko-kulturno-historijskih projekata, savjetovanja, kreativnih radionica i drugih skupova i posjećivanja sličnih, Poboljšanje ekoloških uvjeta radi zdravije okoline .

Bajvati su selo koje se nalazi petnaestak kilometara od urbane jezgre grada Zavidovići. Ovo mjesto krasi spoj moderne i stare arihtekture i života općenito. U Bajvatima možete pronaći objekte koji su građeni prije Drugog svjetskog rata. Stanovništvo se obično bavi stočarstvom i poljoprivredom što je jedan od glavnih resursa za preživljavanje žitelja ovog mjesta. Po popisu stanovništva iz 2013. godine u Bajvatima živi 1.154 osoba, čija prezimena su: Aličković, Buljubašić, Bjelić, Brković, Fazlić, Polić, Garankić. Bajvati su mirno i spokojno mjesto, idealno za odmor i relaksaciju ukoliko želite pobjeći od gradske buke i gužve. Udahnite svjež zrak i opustite svoje tijelo i misli ljeoti prirode. O NASTANKU IMENA BAJVATI Izvori ukazuju po govoru najstarijih uglednih ljudi u Bajvatima koji su kazivali slično ili isto. Buljubašić Adem, Musto, Huso, Fazlic Mustafa su govorili da je negdje oko 1500 godine se doselio neki Fazlić Kasim , sebe nazivao Baja koji je imao porodicu sa puno djece. Ostali narodi koji su prolazili kroz Bajvate gdje su bili glavni putevi su nazivali odmaramo kod Baje, idemo kod Baje, da bih kasnije prešlo u nadimak Bajva pa su zvali … idemo za Bajve i nastalo upisano gruntovni za Bajvate. Ovo su stariji pričali. Nema nikakvih pouzdanih i pisanih izvora. Sinan (Hasan) Buljubašić Zavičaj Ove fascinantne bosanske predjele kao jednu vrstu zavičajnog duga u svojim knjigama, memoarima esejima emotivno i sa puno spisateljskog žara opisuje Ferid Muhic covjek koji sa ponosom rođen na mahovskoj Rudini . Čovjek koji je u stanju da napiše tomove knjiga o zori koja zarudi iza mahovskih brda i kosa. “Zavičajni duh mogu najviše povratiti oni koji su se odselili, a koji su mu prije odlaska davali posebnost i gradili identitet, oni će uvijek prizivati sjećanja, prošla i nestala”.